Laxbutiken, Falkenberg

Krav på energieffektivt system, valde CityMulti R2-system.

DSC02185

Från 12 till 600 gäster

Laxbutiken i Falkenberg har vuxit från en liten delikatessbutik och lunchrestaurang med 12 sittplatser, till en 3500 kvadratmeter stor anläggning med plats för 600 personer. Förutom att besöka butiken eller restaurangen finns det möjlighet att arrangera konferenser i något av Laxbutikens konferensrum. Inomhusklimatet och ventilationen underhålls av Mitsubishi Electrics produkter.

DSC02184

Höga krav på ett energieffektivt system

Kraven på ett energieffektivt system var höga, därför valdes CityMulti R2-återvinningssystem för värme och kyla i byggnaden. Systemet återvinner energi mellan inomhusdelarna och värmer varmvatten för kök. Energin återvinns till vattenåtervinningsmodulerna PWFY P VME-AU. I detta fall valdes förvärmning av varmvatten till 45°C. Återvinningsfall kan COP komma upp över 9.0 i detta driftsfall.

DSC02176

Offentliga utrymmen och köks- och tillredningslokaler

I samtliga offentliga utrymmen som restaurang- och konferensdel valdes inomhusdelar med tilluftskapacitet. Mitsubishi Electric PLFY P VLMD-E med ventilationsadapter sprider luften utmed taket (Coanda-effekt) och arbetar extremt tyst. Vilket visar sig optimalt för dessa ljudkänsliga utrymmen. Köks- och tillredningslokaler kyls och värmepumpas steglöst med de rostfria inomhusdelarna PCA-RP-HA, som är utrustade med fettavskiljnings- och grovfilter.

DSC02201

Både uppvärmning och kylning

För kyla och värme till ventilationsanläggningen valdes fyra stycken PUHZ RP (Powerinverter). Dessa maskiner kyler och värmer steglöst via 0-10V signal tilluften till önskad temperatur. I en och samma batterikropp sker både uppvärmning och kylning. Via interface PAC IF 011 B-E styr ventilationsaggregatet kapaciteten.

Har du ett liknande projekt och vill veta mer?